Zarząd Regionu NSZZ "Solidarność" Pomorza Zachodniego

Spotkanie ws. podwyżek

W poniedziałek, Urząd Miasta w Szczecinie wydał komunikat, dotyczący wzrostu wynagrodzeń w 2022 roku w jednostkach budżetowych Gminy Miasta Szczecin. Zgodnie z nim, pracownicy komunalni otrzymają po 210 złotych podwyżki brutto, a miasto, dodatkowo, przekaże 3 miliony złotych na podwyżki dla pracowników sfery społecznej.

W związku z powyższym, Zarząd Regionu NSZZ „Solidarność” Pomorza Zachodniego informuje, że we wszystkich zakładach pracy, w których organizacja związkowa wystąpiła z żądaniami wobec pracownicy i wszczęty został spór zbiorowy, należy doprowadzić do spotkania z pracodawcą, w celu zawarcia porozumienia (nie kończącego sporu zbiorowego), na mocy którego dyrektor danej jednostki wystąpi do miasta o zwiększenie środków na wynagrodzenia dla podległych mu pracowników. Jeśli takie porozumienie nie jest możliwe do wypracowania, organizacja związkowa powinna przynajmniej zawnioskować do pracodawcy o to, by ten wystąpił do prezydenta o zwiększenie środków na wynagrodzenia dla pracowników danego zakładu pracy.

W celu dokładniejszego omówienia dalszych działań, w ramach walki o podwyżki w jednostkach budżetowych Gminy Miasta Szczecin, zapraszamy przewodniczących organizacji związkowych przy tych jednostkach na spotkanie do biura Zarządu Regionu. Spotkanie odbędzie się w piątek, 28 stycznia, o godz. 15, w sali konferencyjnej.

Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie.