Zarząd Regionu NSZZ "Solidarność" Pomorza Zachodniego

Konferencja w ZR

O zagrożeniach płynących z Zielonego Ładu i planowanej na 10 maja w Warszawie manifestacji opowiadali przedstawiciele „Solidarności” podczas konferencji prasowej.

Mieczysław Jurek- przewodniczący Zarządu Regionu ostrzegał: – Czeka na wzrost cen energii, wzrost cen żywności, i to dotyczy wszystkich Polaków. Wprowadzenie pakietu klimatycznego dotknie każdą rodzinę. Cała polska klasa polityczna, reprezentowana w Parlamencie Europejskim, jest temu winna. Wszyscy głosowali tak samo – tylko że na różnych etapach zachowywali się różnie. A teraz nawzajem obarczają siebie odpowiedzialnością.

Edward Kosmal z „Solidarności” Rolników Indywidualnych opowiadał o zagrożeniach dla polskiego rolnictwa:- Ta ideologia zmian klimatycznych wiąże się z wielkim biznesem. A doprowadzi do upadku małych gospodarstw. To nie służy polskim interesom. Obecnie mamy do czynienia z niekontrolowanym zalewem zboża i żywności. Nie tylko z Ukrainy, ale też z Białorusi i Rosji.

Ten ostatni problem wskazał również Andrzej Malicki – przewodniczący MOZ NSZZ „Solidarność’ przy ZCh Police: – Nie możemy sprzedawać swoich produktów, bo z Rosji wjeżdżają do Europy setki tysięcy nawozów sztucznych. W Szczecinie na trzech nabrzeżach od kilku lat mamy ich mocznik. Grupa Azoty z tego powodu ma zadłużenie na około 10 miliardów.

Mieczysław Jurek poinformował, że planowana na 10 maja w Warszawie manifestacja ma mieć charakter apolityczny a przemawiać podczas niej będą wyłącznie związkowcy. Powiedział też, iż spodziewa się ogłoszenia w jej trakcie idei zorganizowania ogólnopolskiego referendum ws. Zielonego Ładu.

– Mamy plany, przygotowane struktury i wyznaczonych pełnomocników. Jesteśmy gotowi do zbierania podpisów – zapowiedział przewodniczący ZR.

Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie.