Zarząd Regionu NSZZ "Solidarność" Pomorza Zachodniego

Zmarł Mirosław Handke

Z głębokim żalem informujemy, że zmarł Mirosław Handke. Były Minister Edukacji Narodowej z ramienia Akcji Wyborczej Solidarność, miał 75 lat.

Mirosław Handke urodził się 19 marca 1946 r. w Lesznie. Ukończył studia na Wydziale Matematyczno-Fizyczno-Chemicznym Uniwersytetu Jagiellońskiego, a następnie rozpoczął pracę na Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. W 1974 r. obronił doktorat, a w 1985 r. uzyskał stopień naukowy doktora habilitowanego. W roku 1993 otrzymał tytuł profesora nauk chemicznych. W latach 1993-1997 pełnił funkcję Rektora AGH. Opublikował wiele prac naukowych.

Mirosław Handke aktywnie działał w NSZZ „Solidarność”. W 1981 był przewodniczącym Komisji Zakładowej w Akademii Górniczo-Hutniczej. W latach 1997-2000 sprawował urząd Ministra Edukacji Narodowej w rządzie Jerzego Buzka. Był m.in. autorem reformy edukacji z 1999 r., która wprowadziła do systemu oświaty gimnazja.

Odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski i Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski.

Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie.