Zarząd Regionu NSZZ "Solidarność" Pomorza Zachodniego

Kolejarze zatrzymają pociągi?

Krajowa Sekcja Kolejarzy zwróciła się do premiera z prośbą o interwencję w związku z dramatyczną sytuacją w sektorze kolejowym. Sekcja chce omówić możliwości objęcia tarczą antyputinowską spółek kolejowych, które w wyniku agresji Rosji na Ukrainę odnotowują straty finansowe, grożące zwolnieniami pracowników.

-W POLREGIO S.A. jesteśmy w sporze zbiorowym z zarządem spółki od 30 listopada ubiegłego roku. Domagamy się 700 złotych podwyżki do wynagrodzenia zasadniczego. Na 24 lutego planowaliśmy dwugodzinny strajk, ale wybuchła wojna w Ukrainie, więc go zawiesiliśmy. Mamy braki kadrowe, coraz mniej osób chce pracować po nocach za 2,5 tysiąca złotych. Kolejne rozmowy prowadzą do spychania z siebie odpowiedzialności, bo zarząd odsyła do marszałków, marszałkowie do zarządu, a sytuacja się nie zmienia. W związku z tym, 16 maja o północy zaczynamy strajk generalny – informuje Stanisław Płoński, przewodniczący organizacji zakładowej NSZZ „Solidarność” przy POLREGIO Sp. z o.o. Zachodniopomorskim Zakładzie w Szczecinie.

Zamieszczamy stanowiska i decyzje Krajowej Sekcji Kolejarzy oraz list do premiera Mateusza Morawieckiego. By je przeczytać należy kliknąć >>> TUTAJ >>> TUTAJ , >>> TUTAJ oraz >>>TUTAJ

Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie.