Związkowcy w Licheniu

Dodano na strone 29 kwietnia 2019

Członkowie zachodniopomorskiej „Solidarności” wzięli udział w XX Ogólnopolskiej Pielgrzymki NSZZ Solidarność” do Matki Bożej Bolesnej Królowej Polski w Licheniu. Odbyła się ona w ostatni weekend kwietnia.

Do Lichenia wyjechały dwa autobusy ze związkowcami ze Szczecina, Stargardu i Polic. W sobotę wieczorem, po przyjeździe pielgrzymi wzięli udział w Drodze Krzyżowej. Rozważania w jej trakcie poprowadził ks. Grzegorz Molewski, duszpasterz konińskiej „Solidarności”.

W niedzielę, w południe odbyła się msza święta, celebrowana przez księdza Janusza Kumalę, kustosz licheńskiego sanktuarium. Homilia odnosiła się do historii i „Solidarności”:  W 1980 roku Ojczyzna otworzyła się na dar odnowy i miłosierdzia od Bożego Ducha. Bóg pochylił się nad naszą Ojczyzną, wsłuchiwał się w krzyk naszych przodków wołający o wolność, pokój, solidarność, bezpieczeństwo. Narodzenie Solidarności, będące darem miłosiernego, zmartwychwstałego Pana trzeba przyjąć i rozwijać, ucząc się solidarności z Bogiem i z ludźmi. Obyśmy potrafili żyć solidarnie, wszyscy razem, budując piękną Ojczyznę i obyśmy szli drogą solidarności każdego dnia.

Msza miała uroczystą oprawę, uczestniczyło w niej ponad 100 pocztów sztandarowych organizacji związkowych z całej Polski. Po niej, delegacje przeszły pod pomnik błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki, gdzie złożono kwiaty. Wiązankę od Zarządu Regionu Pomorza Zachodniego złożył przewodniczący Mieczysław Jurek, w towarzystwie Grażyny Balickiej -sekretarz Zarządu Regionu i księdza Zbigniewa Rzeszótki – Duszpasterza Ludzi Pracy.