Związkowcy uczcili pamięć Longina Komołowskiego

Dodano na strone 11 grudnia 2017

Delegacja związkowców wzięła udział w uroczystej mszy świętej, odprawionej w intencji zmarłego przed rokiem Longina Komołowskiego. Odbyła się ona w sobotę, 9 grudnia, w dolnej kaplicy Świątyni Opatrzności Bożej w Warszawie, gdzie spoczywa wybitny opozycjonista.

-Pan Bóg wysyła swoich ludzi, by dawać światu pomoc i pocieszenie w jego duchu- mówił ksiądz kanonik Zbigniew Rzeszótko, proboszcz parafii Św. Stanisława Kostki w Szczecinie. -Robi to, by ten świat uzdrawiali, wzmacniali, czy, jakbyśmy to powiedzieli dzisiejszym językiem- by wzmacniać solidarność. Solidarność jest zatroskaniem, podaniem ręki, wzmocnieniem słabych, wsparciem radą wahających. Przez wiele lat, od swojej młodości, śp. Longin Komołowski właśnie tak działał – w służbie człowieka.

We mszy uczestniczyła rodzina Longina Komołowskiego oraz Anna Maria Anders, sekretarz stanu w kancelarii Prezesa Rady Ministrów, członkowie Zarząd Regionu NSZZ „Solidarność” Pomorza Zachodniego i delegacje związkowe z pocztami sztandarowymi.

DSC02216 DSC02223 DSC02225 DSC02249DSC02269 DSC02279