Zarząd Regionu NSZZ "Solidarność" Pomorza Zachodniego

Związkowcy protestowali w Luksemburgu

– Nie popelnimy kolejnych błędów, tak jak to było w latach 90’, już nie popełnimy, kiedy to Komisja Europejska zamykała w Polsce stocznie, huty i kopalnie – mówił w Luksemburgu Piotr Duda. Dwutysięczna manifestacja członków „Solidarności” protestowała w piątek pod Europejskim Trybunałem Sprawiedliwości przeciwko nakazowi zamknięcia kopalni Turów.

Trybunał w Luksemburgu nakazał zamknąć Turów po skardze Czechów, argumentujących, że działalność kopalni spowodowała wyschnięcie wód gruntowych po czeskiej stronie. Demonstrujący związkowcy podkreślali, że decyzja TSUE oznacza utratę kilku tysięcy miejsc pracy i zagrożenie bezpieczeństwa energetycznego w Polsce.

– Dajemy Wam czas do namysłu, a jeśli nie, to podpalimy Europę! Podpalimy ją w naszych sercach, aby dać odpór tym idiotom, którzy zamykają tysiące miejsc pracy i chcą pozbawić energii elektrycznej miliony Polaków- mówił Piotr Duda, adresując swoje słowa do europejskich urzędników.

Przewodniczący „Solidarności” pdpisał też pismo o zamknięciu TSUE. Odczytał je Tadeusz Majchrowicz. Wbrew zapowiedziom, delegacja związkowców nie została wpuszczona do budynku trybunału, otoczonego policją i zasiekami z drutu kolczastego.

Później manifestanci ruszyli ulicami Luksemburga pod ambasadę Czech.

-Potrzebny jest dialog i rozmowa. A oni chcą zamknąć kopalnię Turów i całą naszą gospodarkę. Polska jest niepodległa gospodarczo. Chcemy wykrzyczeć głośno, że się rozwijamy. Przed tą ambasada apelujemy, żeby politycy się ogarnęli- mówił Piotr Duda.

Manifestację zakończyło wspólne odśpiewanie hymnu.

Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie.