Zmarł Stanisław Możejko

Dodano na strone 13 kwietnia 2017

Zasłużony działacz i współtwórca „Solidarności”, wieloletni przewodniczący Podregionu Świnoujście i organizacji w tamtejszej Morskiej Stoczni Remontowej, a także były prezydent Świnoujścia zmarł 12 kwietnia po długiej chorobie. Miał 63 lata.

Stanisław Możejko urodził się 13 kwietnia 1954 w Szczecinie. Ukończył Wydział Elektryczny Politechniki Szczecińskiej. W „Solidarności” od września 1980 r., zaangażowany w organizowanie samorządu pracowniczego wg założeń Sieci. Po 13 XII 1981 współorganizator TKZ w Morskiej Stoczni Remontowej w Świnoujściu , 1982-1989 podziemnej poligrafii i kolportażu podziemnej prasy na terenie Świnoujścia. 30 VIII 1982 internowany w Ośrodku Odosobnienia w Wierzchowie: uczestnik tygodniowej głodówki protestacyjnej, zwolniony 8 XII 1982.

W latach 1983-1989 współtwórca i przywódca miejskiej struktury podziemnej „S” działającej także poza Świnoujściem, m.in. realizującej statutowe zadania „S” (składki, zasiłki, legitymacje); w III 1983 zwolniony z pracy za wręczanie kobietom 8 III kart z życzeniami sygnowanych przez „S”, przez 7 mies. bez zatrudnienia. Od jesieni 1984 członek Rady Koordynacyjnej „S” Regionu Pomorze Zachodnie (w składzie m.in. Andrzej Milczanowski, Władysław Dziczek, Longin Komołowski, Jacek Sauk, Jerzy Zimowski, Mieczysław Lisowski). W XI 1986 organizator Komitetu Założycielskiego „S” w MSR, inicjator wniosku rejestracyjnego do Sądu Wojewódzkiego w Szczecinie. Wielokrotnie skazywany przez kolegia ds. wykroczeń, zatrzymywany na 48 godz., przesłuchiwany. W latach 1987-1988 pełnomocnik TKK, koordynator akcji założycielskiej komitetów „S”.

W 1989 pełnomocnik MKO w Szczecinie ds. reaktywowania „S”, organizator i przewodniczący Podregionu Świnoujście, 1989-1992 delegat na kolejne WZD Regionu Pomorze Zachodnie, członek Prezydium ZR, w 1992 delegat na III KZD. 1990-1994 radny, członek Zarządu Miasta Świnoujście, od 1998 ponownie radny. Od 1996 organizator i działacz Społecznego Komitetu Budowy Tunelu pod rzeką Świną łączącego wyspę Uznam i Wolin. Od 1997 wydawca lokalnego tygodnika „Nowy Wyspiarz”, od 2002 redaktor nacz. W 1998 pełnomocnik Komitetu Wyborczego AWS w Świnoujściu. 1999-2000 prezydent Świnoujścia. Od 2006 ponownie delegat na WZD Regionu Pomorze Zachodnie. Odznaczony Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski (2006).

Pogrzeb Stanisława Możejki odbędzie się w sobotę 15 kwietnia o godz. 12 na cmentarzu w Świnoujściu.