Wszystko o PPK

Dodano na strone 5 kwietnia 2019

Polski Fundusz Rozwoju zaprasza na cykl konferencji poświęconych Pracowniczym Planom Kapitałowym, przeznaczonych dla przedstawicieli pracodawców. Będą one odbywać się będą w marcu i kwietniu 2019 r. we współpracy z Urzędami Wojewódzkimi poszczególnych województw. W Szczecinie konferencja zaplanowana jest na 16 kwietnia.

1 stycznia 2019 r. weszła w życie ustawa o Pracowniczych Planach Kapitałowych (PPK). Wprowadza ona dobrowolny i powszechny system długoterminowego oszczędzania. Do programu może przystąpić każda osoba zatrudniona, która podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnym i rentowym. Oszczędności tworzone będą wspólnie przez pracowników, pracodawców oraz państwo. Pierwsza tura „wejścia do systemu” dotyczy największych pracodawców, zatrudniających 250 osób lub więcej i odbędzie się już 1 lipca br.

W związku ze zbliżającym się terminem wdrożenia PPK, Polski Fundusz Rozwoju oraz spółka PFR Portal PPK, odpowiedzialna za portal www.mojePPK.pl – główne źródło informacji na temat sytemu, w partnerstwie z włodarzami wszystkich województw zaprasza na konferencje poświęcone ogólnym założeniom nowej ustawy oraz praktycznym aspektom wprowadzenia pracowniczych planów w przedsiębiorstwie.

Podczas konferencji pracodawcy dowiedzą się w jaki sposób funkcjonuje PPK, jakie są terminy i warunki wdrożenia, jakie możliwości daje pracodawcy i pracownikowi oraz otrzymają praktyczne informacje jakie kroki należy podjąć by założyć PPK. Podczas konferencji będzie możliwość zadawania pytań oraz rozmowy z ekspertami PFR Portal PPK.

Chętnych do uczestnictwa w konferencji prosimy o zgłoszenie telefonicznie pod numerem 800 775 775 lub mailem ppkinfo@pfr.pl

• 27 marca – Lublin
  • 28 marca – Warszawa
  • 2 kwietnia – Kraków
  • 3 kwietnia – Katowice
  • 4 kwietnia – Kielce
  • 9 kwietnia –   Białystok
  • 9 kwietnia – Olsztyn
  • 10 kwietnia – Gdańsk
  • 11 kwietnia – Bydgoszcz
  • 16 kwietnia – Szczecin
  • 17 kwietnia – Poznań
  • 23 kwietnia – Gorzów Wlkp.
  • 24 kwietnia – Wrocław
  • 25 kwietnia – Łódź

Udział w konferencjach jest bezpłatny. Rozpoczęcie każdej konferencji o godz 10:00. Przewidywany koniec ok 14:00.