Wręczenie medali Pro Patria

Dodano na strone 18 grudnia 2017

Trzydzieści trzy osoby odebrały w sobotę, w Urzędzie Wojewódzkim medale Pro Patria. Odznaczenia przyznawane są w uznaniu w kultywowaniu pamięci w walce o niepodległość Polski. Nagrodzonym wręczył je Jan Józef Kasprzyk, Szef Urzędu do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych.

IMG_20171216_172124

– Pokolenie Józefa Piłsudskiego obudziło ducha narodu i pokazało, że można walczyć o coś, co wydawało się wówczas wielu osobom zupełnie nierealne: o niepodległość- mówił minister Kasprzyk podczas uroczystości. – To było pokolenie niepokornych, które nie zginało karku przed ani przed batem pruskim, ani austriackim ani rosyjskim, udowadniając, że taka postawa można dokonać rzeczy wielkich, ale przede wszystkim obudzić naród. I po wielu, wielu latach, w czasie komunistycznego zniewolenia, wy byliście kolejnym pokoleniem które szło wyprostowane wśród tych, co na kolanach, Udowodniliście, że można walczyć o suwerenną Polskę i niepodległą i sprawiedliwą Rzeczpospolitą. I tak jak tamtemu pokoleniu, i wam się udało, choć po wielu latach zmagań, cierpień i represji. Za to Rzeczpospolita jest wam dozgonnie wdzięczna. Jesteście dla nas bohaterami, spadkobiercami tamtego pokolenia, które też udowodniło, że chcieć to móc. Budziliście ducha narodu. Ten naród był wówczas uśpiony i potrzebował iskry. Przyszła ona z Pomorza Zachodniego.

Medale odebrali: Ryszard Bidler, Romuald Chudzik, Ambroży Dobranc, Zdzisława Durska, Krzysztof Dymowski, Katarzyna Dziurdzikowska, Mirosław Folta, Stanisława Gadecki, Edward Gałązka, Józef Gobis, Mieczysław Jurek, Dariusz Kamiński, Grzegorz Kołtuniak, Zdzisław Kosturowski, Tadeusz Kowalczyk, Wiesław Włodzimierz Król, Kazimierz Kwiatkowski, Fryderyk Lubryczyński, Krzysztof Jacek Męciński, Jan Mordasiewicz, Piotr Mync, Teresa Grażyna Olesińska-Dowlasz, Zdzisław Jan Poll, Bolesław Potocki, Winicjusza Radwańskiego, Waldemara Rolirad, Krystyna Rosiak, Paweł Skubisz, Jerzy Sołtysiak, Teresa Szerkus, Eugeniusz Tadeusz Szerkus, Henryk Toczyłowski i Adam Wiśniowiecki.

Obecny na uroczystości poseł Artur Szałabawka oddał hołd nagrodzonym: – Gdyby nie było Waszej wiary w niepodległość Polski, to tej suwerennej Polski by dziś nie było. Nie mieliście łatwo. Nie byliście docenieni tak, jak powinno was państwo polskie docenić. To wam zawdzięczamy, że w dzisiejszej Polsce nastała moda na patriotyzm. Ryzykując życie i zdrowie, wy doprowadziliście do patriotycznych postaw młodzieży. Ja już się nie boję o nasz kraj, bo dzięki wam patriotyzm w młodym pokoleniu został zaszczepiony.