Wizyta dzieci z Połuknia

Dodano na strone 2 lipca 2019

Do 9 lipca przebywać będzie w Szczecinie 15-osobowa grupa uczniów Gimnazjum im. Longina Komołowskiego w Połukniu. Goście z Litwy przyjechali do Polski 1 lipca, w ramach programu „Polonijna Akademia Liderów Solidarności”.

Pobyt młodzieży pełen jest atrakcji: oprócz nauki języka polskiego i historii Polski, są też zajęcia sportowe i liderskie, wyjazdy nad morze i do aquaparku, zwiedzanie Szczecina czy gra miejska.

Młodzież z Litwy to uczniowie polskiego Gimnazjum im. Longina Komołowskiego w Połukniu. Nieżyjący już patron szkoły wielokrotnie odwiedzał tę placówkę, przyczynił się także do odnowienia jej biblioteki.

We wtorek z grupą dzieci spotkał się Mieczysław Jurek, przewodniczący Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” Pomorza Zachodniego.

-Cieszę się, że przyjechaliście do Szczecina, który jest pięknym miastem, pełnym zieleni i wody. Gościmy was już po raz trzeci i mamy nadzieję, że nie po raz ostatni. Wasz patron- Longin Komołowski, bardzo starał się, by współpraca z Litwą była intensywna, a my próbujemy kontynuować jego dzieło – powiedział M. Jurek.

Przewodniczący ZR wręczył młodzieży specjalny prezent: zestaw strojów sportowych. Renata Krasowska, nauczycielka z Połuknia, dziękując za dar, stwierdziła, że służyć on będzie reprezentantom szkoły w dyscyplinach zespołowych.

Dzieci z Połuknia goszczą w Polsce dzięki projektowi realizowanemu przez Stowarzyszenie „Solidarni Razem”, Zarząd Regionu NSZZ „Solidarność” oraz Ministerstwo Edukacji Narodowej.