W piątek pogrzeb prof. Seweryna Wiechowskiego

Dodano na strone 27 czerwca 2018

Uroczystości pogrzebowe profesora Seweryna Wiechowskiego odbędą się w najbliższy piątek, 29 czerwca. Wybitny opozycjonista i kardiochirurg zmarł 22 czerwca.

Prof. dr hab. n. med Seweryn Wiechowski urodził się w 1935 roku w Białymstoku. Studia ukończył na Wydziale Lekarskim PAM w 1958 r. W latach 1977-1985 wprowadził kierowany przez siebie zespół chirurgów naczyniowych do czołówki kraju. Utworzył szczecińską szkołę kardiochirurgii. W latach 1990-1996 pełnił funkcję rektora Pomorskiej Akademii Medycznej, w 2008 r. otrzymał tytuł doktora honoris causa tej uczelni. Członek krajowych i zagranicznych towarzystw naukowych. Opublikował ponad 200 opracowań naukowych.

Członkiem Solidarności został we wrześniu 1980 r. Był założycielem niezależnego czasopisma „Solidarność Pomorskiej Akademii Medycznej”. 15 września 1981 r. zainicjował nadzwyczajne posiedzenie senatu PAM, na którym jednogłośnie przyjęto projekt rezolucji wyrażającej protest wobec wprowadzenia stanu wojennego. W latach 1989-1991 był członkiem Konwentu Obywatelskiego Komitetu Porozumiewawczego Ziemi Szczecińskiej, ustalającego listy wyborcze Solidarności.

W ostatnich latach był przewodniczącym Komitetu Honorowego Budowy Pomnika Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego w Szczecinie. Mimo złego stanu zdrowia, wziął udział w uroczystości odsłonięcia rzeźby.

Uroczystość pogrzebowa prof. dr. hab. n. med. Seweryna Wiechowskiego odbędzie się 29 czerwca (piątek) o godz. 12 w Bazylice Archikatedralnej św. Jakuba Apostoła w Szczecinie. Stamtąd kondukt przejedzie na Cmentarz Centralny, gdzie na godz. 14 zaplanowano drugą część ceremonii.

Pogrzeb będzie miał charakter państwowy.