Święto Niepodległości

Dodano na strone 11 listopada 2019

Pod popiersiem marszałka Józefa Piłsudskiego odbyły się uroczyste obchody Święta Niepodległości.

Uroczystości rozpoczęły się od wspólnego odśpiewania hymnu. Następnie do zebranych przemówił Piotr Krzystek, prezydent Szczecina.

-Wolność i niepodległość nikomu na świecie nie są dane raz na zawsze. Zmienia się polityczne otoczenie, tworzą się nowe sojusze, walka o wpływy i władzę realizuje się nie tylko na polach bitew, ale w nowych nieznanych dotąd przestrzeniach i coraz bardziej wykorzystuje instrumenty gospodarki. To wyzwania, przed którymi każdego dnia stajemy także tu, w Polsce. I choć może optymistycznie uważamy, że nas to nie dotyczy i nie obchodzi, to w ostatecznym rozrachunku wszyscy ponosimy tego konsekwencje. Dlatego dziś, przy święcie niepodległości warto mówić o naszej odpowiedzialności. Bo wolność to odpowiedzialność. Za pamięć i historię, ale także za przyszłość, która stawia przed nami nowe wyzwania – mówił prezydent.

Modlitwę za wszystkich, którzy przyczynili się do odzyskania niepodległości odmówił arcybiskup Andrzej Dzięga, metropolita szczecińsko-kamieński. Zebrani, wraz z zespołem Baltic Singers zaśpiewali też „Rotę”. Po salwie honorowej, delegacje złożyły kwiaty pod pomnikiem marszałka Piłsudskiego.