Święto Dziękczynienia w Warszawie

Dodano na strone 9 maja 2018

W niedzielę, 3 czerwca, w Świątyni Opatrzności Bożej w Warszawie, obchodzone będzie Święto Dziękczynienia. Zarząd Regionu NSZZ „Solidarność” zachęca członków związku do udziału w uroczystościach.

Zaproszenie na obchody dla przedstawicieli „Solidarności”, na ręce przewodniczącego ZR Mieczysława Jurka, wystosował Arcybiskup Metropolita Warszawski Kardynał Kazimierz Nycz. Czytamy w nim m.in. „Tegoroczne Święto Dziękczynienia ma wagę ogromną. Wpisuje się bowiem w program obchodów stulecia odzyskania niepodległości, o którą walczyły pokolenia Polaków i odbędzie się pod hasłem: DZIĘKUJEMY ZA NIEPODLEGŁOŚĆ. Wierzę, że tego dnia Świątynia Opatrzności Bożej -Wotum Narodu połączy wszystkich patriotów, niezależnie od naturalnych w każdym społeczeństwie różnic. Będziemy wspólnie dziękować za wolność Ojczyzny i zawierzać Opatrzności losy Polski, prosząc o Jej pomyślny rozwój, pokój i bezpieczeństwo”.

Dziękczynna mszy rozpocznie się w południe, będą w niej brali udział przedstawiciele Episkopatu Polski. Koncelebrze będzie przewodniczył prymas Polski, arcybiskup Wojciech Polak, a homilię wygłosi arcybiskup metropolita łódzki Grzegorz Ryś.

Transport na czerwcowe uroczystości zapewnia Zarząd Regionu. Wszystkich, którzy chcieliby uczestniczyć w mszy, prosimy o zgłaszanie się do sekretariatu Biura Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” Pomorza Zachodniego (al. Wojska Polskiego 113, Szczecin) do dnia 25 maja. Biuro jest czynne od poniedziałku do piątku, w godz. 8-16.