Stulecie niepodległości

Dodano na strone 11 listopada 2018

Setną rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości uczczono w Szczecinie kilkunastoma wydarzeniami. Najważniejsza ich część odbyła się tradycyjnie pod popiersiem marszałka Józefa Piłsudskiego.Szczecinianie mogli w samo południe wybrać się na Wały Chrobrego, gdzie wspólnie śpiewano hymn i oglądano wojskową defiladę. Bardziej oficjalna uroczystość miała miejsce po południu, na placu Szarych Szeregów, gdzie przedstawiciele władz miejskich, wojewódzkich i samorządowych  złożyli kwiaty pod pomnikiem marszałka Piłsudskiego.

-Jesteśmy dumni z naszej szczecińskiej, polskiej historii. Historii robotniczych zrywów z 1970 i 1980 roku, naszego wkładu w obalenie zbrodniczego systemu. Nie tylko w Polsce, ale i w Europie. To ważny element naszej lokalnej szczecińskiej tożsamości. W wolnej Polsce, Szczecin cały czas się rozwija. Stajemy się coraz ważniejszą europejską metropolią, z którą mieszkańcy mogą wiązać swoją przyszłość – mówił Piotr Krzystek, prezydent Szczecina.

Po przemówieniu prezydenta Krzystka odbył się apel pamięci, modlitwę odmówił arcybiskup Andrzeja Dzięga, a następnie przystąpiono do składania kwiatów. Swoją wiązankę złożyła także delegacja Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” Pomorza Zachodniego, z przewodniczącym Mieczysłąwem Jurkiem na czele.

Ostatnim punktem szczecińskich obchodów 11 listopada była wieczorna msza święta w katedrze, celebrowana przez arcybiskupa Andrzeja Dzięgę.