Spotkanie w porcie

Dodano na strone 18 lutego 2019

Mieczysław Jurek, przewodniczący Zarządu Regionu, spotkał się ze związkowcami z firmy Bulk Cargo. Podczas spotkania, obie strony rozmawiały o coraz trudniejszej sytuacji największej portowej spółki przeładunkowej i szansach na pozytywne zmiany.

Przedstawiciele Bulk Cargo toczą od 3 lat rozmowy z Zarządem Portu o podpisaniu umów dzierżawy nabrzeży na czas nieokreślony. Niestety, negocjacje nie przynoszą efektów. W grudniu, Zarząd Portu wypowiedział Bulk Cargo dotychczasowe umowy. Po wejściu wypowiedzenia w życie, pracę może stracić nawet około tysiąca osób.

M. Jurek poinformował, że członkowie Zarządu Regionu spotkali się w Warszawie z posłami PiS-u, by rozmawiać m.in. o tej sprawie. Związkowcy oznajmili rządzącym, że będą bronić zakładu pracy i załogi.

W najbliższym czasie, załoga BC ma się spotkać z Zarządem Portu po raz kolejny. Po nim zapadną decyzje o sposobie dalszego postępowania. Przewodniczący ZR zapewnił jednak, że „Solidarność” uważa za swój obowiązek wsparcie pracowników firmy.