Warning: Declaration of shailan_PageWalker::start_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /wp-content/plugins/dropdown-menu-widget/shailan-page-walker.php on line 0

Warning: Declaration of shailan_PageWalker::end_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /wp-content/plugins/dropdown-menu-widget/shailan-page-walker.php on line 0

Warning: Declaration of shailan_PageWalker::start_el(&$output, $page, $depth, $args = Array, $current_page = NULL) should be compatible with Walker::start_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array, $current_object_id = 0) in /wp-content/plugins/dropdown-menu-widget/shailan-page-walker.php on line 0

Warning: Declaration of shailan_PageWalker::end_el(&$output, $page, $depth) should be compatible with Walker::end_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array) in /wp-content/plugins/dropdown-menu-widget/shailan-page-walker.php on line 0

Warning: Declaration of shailan_CategoryWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /wp-content/plugins/dropdown-menu-widget/shailan-category-walker.php on line 0

Warning: Declaration of shailan_CategoryWalker::end_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /wp-content/plugins/dropdown-menu-widget/shailan-category-walker.php on line 0

Warning: Declaration of shailan_CategoryWalker::start_el(&$output, $category, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array, $current_object_id = 0) in /wp-content/plugins/dropdown-menu-widget/shailan-category-walker.php on line 0

Warning: Declaration of shailan_CategoryWalker::end_el(&$output, $page, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array) in /wp-content/plugins/dropdown-menu-widget/shailan-category-walker.php on line 0
Rocznica 13 grudnia - Solidarność

Rocznica 13 grudnia

Dodano na strone 13 grudnia 2019

13 grudnia 1981 roku wprowadzony został w Polsce stan wojenny. W 38. rocznicę tego wydarzenia,  delegacja Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” Pomorza Zachodniego z przewodniczącym Mieczysławem Jurkiem złożyła kwiaty pod tablicą Ofiar Grudnia’70 przed bramą stoczni oraz pod tablicą ofiar komunizmu na placu Grunwaldzkim.

Stan wojenny wprowadziła Rada Państwa w celu zgaszenia demokratycznych ruchów w państwie i powstrzymania działalności „Solidarności”. Tysiące działaczy zostało aresztowanych i internowanych. W proteście przeciwko decyzjom władzy, wybuchły strajki – m.in. w Stoczni im. A. Warskiego w Szczecinie, zwykle brutalnie pacyfikowane przez władze. Stan wojenny zniesiony został dopiero w 1983 r.