Przywrócenie wieku emerytalnego – spotkanie informacyjne

Dodano na strone 25 maja 2017

Zarząd Regionu NSZZ „Solidarność” Pomorza Zachodniego zaprasza członków Związku na spotkanie w ramach kampanii społeczno – informacyjnej pt. „Godny wybór. Przywrócenie wieku emerytalnego”, które odbędzie się 2 czerwca 2017 r. o godz. 14.45  w siedzibie Zakładu Ubezpieczeń Społecznych przy ul. Matejki, sala 160.

6cc6b71d7b9ba8044ebc0e9cc439d0c6_L

Przypominamy, że od 1 października 2017 roku wchodzi w życie przywrócony wiek emerytalny (60 dla kobiet i 65 dla mężczyzn). To finał pięcioletniej batalii „Solidarności”, która po podwyższeniu wieku emerytalnego w maju 2012 roku przez PO-PSL zapowiedziała, że doprowadzi do cofnięcia tej fatalnej decyzji. Od 1 października każdy uprawniony będzie miał możliwość podjęcia własnej decyzji o momencie przejścia na emeryturę.

W związku z wieloma pytaniami dotyczącymi tego tematu NSZZ „Solidarność” wspólnie z Ministerstwem Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, Kancelarią Prezydenta oraz Zakładem Ubezpieczeń Społecznych rozpoczęła kampanię społeczno-informacyjną „Godny wybór. Przywrócenie wieku emerytalnego”. W spotkaniu w Szczecinie udział wezmą: Tadeusz Majchrowicz, wiceprzewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”, Paweł Mucha zastępca szefa Kancelarii Prezydenta RP oraz Marcin Zieleniecki, wiceminister pracy i polityki społecznej.

Osoby chętne do udziału w konferencji prosimy o kontakt telefoniczny z Grażyną Balicką, sekretarzem Zarządu Regionu, tel. 515 139 933 i potwierdzenie obecności do 24 maja.