Prezydium ZR na spotkaniu z posłami

Dodano na strone 4 lutego 2019

W poniedziałek, prezydium Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” Pomorza Zachodniego spotkało się ze szczecińskimi posłami Prawa i Sprawiedliwości. Spotkanie odbyło się w Warszawie (obowiązki służbowe zatrzymały posłów w stolicy) i było częścią ogólnopolskiej akcji, prowadzonej przez „Solidarność”. Związkowa delegacja przekazała parlamentarzystom uwagi na temat spraw, mających kluczowe znaczenie dla dla naszego regionu.

Akcja, zaplanowana w całym kraju na 4 lutego, to pokłosie decyzji konwentu przewodniczących zarządów regionów i sekretariatów branżowych NSZZ „Solidarność” z 11 stycznia, dotyczącej powołania sztabu protestacyjno-strajkowego. Jednym z głównych zarzutów związku wobec rządzących jest coraz gorsza kondycja dialogu społecznego w Polsce, co przejawia się m.in. postępującą marginalizacją Rady Dialogu Społecznego. Przedstawiciele „S” wskazali również na nierówne traktowanie przez rząd postulatów płacowych poszczególnych grup zawodowych w sferze budżetowej.

Fot. MSWiA

AMituraMSWiA20190204_001 AMituraMSWiA20190204_002