Pożegnaliśmy obraz Matki Bożej

Dodano na strone 5 września 2018

Uroczystą mszą świętą w kościele św. Stanisława Kostki, pożegnaliśmy obraz Matki Boskiej Robotników „Solidarności”. Przez ostatni rok, peregrynował on po parafiach diecezji szczecińsko-kamieńskiej.

Peregrynacja obrazu Matki Boskiej Robotników Solidarności jest od lat tradycją NSZZ „Solidarność”. Każdego roku, podczas mszy w Częstochowie, przejmuje go ten region, który będzie organizował Pielgrzymkę Ludzi Pracy w roku kolejnym. W 2018 roku, ten obowiązek przypadł naszemu Zarządowi Regionu. Obecność obrazu w parafiach diecezji miała duchowo przygotować członków związku do tego wydarzenia. Obraz odwiedził rekordową liczbę 53 parafii naszego regionu.

Mszy świętej w kościele św. Stanisława Kostki przewodniczył biskup Henryk Wejman, a uczestniczyli duszpasterze ludzi pracy z całej Polski oraz przedstawiciele zarządów regionów „Solidarności”.

-Dziękujemy wszystkim, którzy organizowali pielgrzymowanie obrazu wśród nas, dziękujemy kapłanom z poszczególnych parafii, bardzo dziękujemy proboszczowi od świętego Stanisława Kostki – księdzu Zbigniewowi Rzeszótce. Dziękujemy działaczom związkowym, dziękujemy wszystkim, którzy pamiętali aby stanąć przed wizerunkiem Matki Boskiej. Szczególnie chciałabym podziękować duchowemu ojcu tej pielgrzymki, metropolicie szczecińsko- kamieńskiemu, księdzu arcybiskupowi Andrzejowi Dziędze -mówił Mieczysław Jurek, przewodniczący Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” Pomorza Zachodniego.

Biskup Wejman także dziękował wszystkim, dzięki którym peregrynacja przebiegła w godnej oprawie i atmosferze. Mówił też o potrzebie wzajemnej solidarności, szacunku do drugiego człowieka i celebrowania wartości we współczesnym świecie.

Obraz Matki Boskiej Robotników Solidarności wyjedzie teraz ze Szczecina na Jasną Górę, gdzie podczas Pielgrzymki Ludzi Pracy (15-16 września), przejmie go podkarpacka”Solidarność”, będąca organizatorem przyszłorocznej pielgrzymki.