Powitanie Matki Boskiej Robotników Solidarności

Dodano na strone 15 września 2017

18 września (poniedziałek) o godz. 18 w kościele pw. Św. Stanisław Kostki w Szczecinie (pl. Matki Teresy z Kalkuty 5) odbędzie się uroczyste przywitanie obrazu Matki Boskiej Robotników Solidarności, który rozpocznie tym samym peregrynację po parafiach Diecezji Szczecińsko – Kamieńskiej.

Dzień wcześniej obraz zostanie przejęty przez przedstawicieli regionalnej „Solidarności” podczas corocznej Pielgrzymki Ludzi Pracy do Częstochowy. Na terenie naszej diecezji spędzi rok. Po uroczystym przywitaniu w kościele pw. Św. Stanisława Kostki, przez pierwszy miesiąc będzie odwiedzał parafie powiatu stargardzkiego.

Peregrynacja obrazu Matki Boskiej Robotników Solidarności jest od lat tradycją naszego Związku. Każdego roku podczas mszy w Częstochowie przejmuje go ten Region, który będzie organizował Pielgrzymkę Ludzi Pracy w roku kolejnym. Ten zaszczytny obowiązek w roku 2018 przypadnie właśnie Zarządowi Regionu Pomorze Zachodnie. Obecność obrazu w parafiach naszej Diecezji ma duchowo przygotować członków „Solidarności”  do tego wydarzenia.

Obraz powstał w 1984 r. z inicjatywy ówczesnego przewodniczącego podziemnego Zarządu Regionu „Solidarność” w Białymstoku, Stanisława Marczuka. Wykonał go malarz z Podlasia Maciej Artur Chaciej. Powstał on w trzech kopiach różnej wielkości. Najmniejszy z nich otrzymał na własność bł. ks. Jerzy Popiełuszko. Największy z nich Związkowcy z podlaskiej „Solidarności” przekazali Sanktuarium Jasnogórskiemu podczas II Pielgrzymki Ludzi Pracy, jako symbol spotkań u stóp Czarnej Madonny.