Zarząd Regionu NSZZ "Solidarność" Pomorza Zachodniego

Podsumowanie stowarzyszenia

Swoje roczne rozliczenie z działalności złożyło Stowarzyszenie Solidarne Kobiety Razem. Jeden z punktów bezpłatnej pomocy obywatelskiej, prowadzonej przez stowarzyszenie, mieści się w budynku Zarządu Regionu.

Stowarzyszenie Solidarne Kobiety Zawsze od siedmiu lat  pomaga mieszkańcom Szczecina  poprzez udzielanie nieodpłatnych porad prawnych i obywatelskich. Zadania te  realizuje  prowadząc Biuro Porad Obywatelskich współfinansowane przez Gminę Miasto Szczecin oraz zlecone przez Gminę Miasto Szczecin  Punkty  Nieodpłatnej Pomocy Prawnej, Nieodpłatnego Poradnictwa Obywatelskiego finansowane ze środków przekazanych przez  ministerstwo sprawiedliwości.

W 2021 roku, do listopada, doradcy BPO udzielili  porad  1087 osobom. Dotyczyły one głównie: pomocy w zakresie napisania pism w sprawach dot. spraw rodzinnych (alimenty, rozwody i separacje, podział majątku), prawa pracy, prawa cywilnego, ubezpieczeń społecznych i spraw mieszkaniowych.

W dobie pandemii, w jej pierwszym okresie, udzielano porad  przede wszystkim za pośrednictwem e-maili lub telefonicznie, później zaś wrócono do porad stacjonarnych, przy zachowaniu zasad reżimu sanitarnego.

Punkty Biura Porad Obywatelskich oraz E-biuro:

• PBPO – Szczecin, Al. Wojska Polskiego 113, sala 04 – poniedziałek – piątek: w godz. 09.00 -15.00
  • PBPO – Szczecin, Al. Wojska Polskiego 63 (wejście od ul. Piłsudskiego – IV p. Fundacja Sektor3, sala konsultacyjna 4/32) – czwartek: w godz. 16.00 -19.00 (każdy czwartek miesiąca)
  • PBPO – Szczecin Żelechowa, Dom Parafialny przy ul. Maksymiliana Golisza 7, godz. przyjęć; 15.00 -18.00; co drugi czwartek  lub w razie potrzeb także w sobotę w godz. 9.00 do 12.00
  • PBPO Szczecin – Os. Zdroje, Klub Seniora Turkus,
  • PBPO – Szczecin – Os. Kijewo, ul. Pawia 1, siedziba Rady Osiedla Skolwin w razie zapotrzebowania w soboty: w godz. 09.00 -12.00 (jedna sobota  miesiąca wg harmonogramu)
  • PBPO – Szczecin Osiedle Międzyodrze -Wyspa Pucka, Pawilon ze świetlicą w  Zgromadzenie Sióstr Misjonarek Miłości ul. Bulwar Gdański 31
  • E- Biuro; www. e-bpo-szczecin.pl

Projekt  BPO skierowany jest  do wszystkich mieszkańców Szczecina. Oznacza to, że każda osoba może korzystać z bezpłatnych usług  Biura Porad Obywatelskich. Głównym założeniem projektu jest powszechny dostęp do bezpłatnej pomocy obywatelskiej i prawnej, świadczonej przez doradców-specjalistów (prawników, radców prawnych, doradców zawodowych, socjalnych, mieszkaniowych, skarbowych).

Pełna informacja dostępna jest >>TUTAJ

Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie.