Zarząd Regionu NSZZ "Solidarność" Pomorza Zachodniego

Pielgrzymka zakończona

Zakończyła się 39. Pielgrzymka Ludzi Pracy na Jasną Górę. Tradycyjnie jej ostatnim akcentem była msza święta celebrowana przez arcybiskupa Marka Jędraszewskiego. Przed nią tradycyjnie głos zabrał przewodniczący NSZZ „Solidarność” – Piotr Duda.

– Przyjeżdżamy na pielgrzymkę, aby podziękować Jasnogórskiej Pani za cały rok, za to, że możemy się dzisiaj tutaj spotkać w zdrowiu. 39. Pielgrzymka Ludzi Pracy ma dla nas wyjątkowy wymiar, chociaż każda pielgrzymka jest szczególna. Spotykamy się tutaj nie jako jedna grupa zawodowa czy branża, ale reprezentujemy wszystkie grupy zawodowe, cały świat pracy. Jesteśmy z tego dumni, bo taki jest związek zawodowy „Solidarność” – mówił przewodniczący KK. Zachęcał także, by wobec kolejnej fali pandemii nie zwlekać ze szczepieniem: – Jako szef „Solidarności”, ale także jako katolik i wasz kolega, przyjaciel, Piotr Duda, apeluję: szczepmy się! To akt wielkiej solidarności wobec siebie, a także swojego kolegi czy koleżanki z pracy.

Przewodniczący poinformował również o tym, że udało się zebrać sto tysięcy podpisów pod inicjatywą obywatelską o emeryturach stażowych. Nie oznacza to jednak zakończenia akcji zbierania podpisów w regionach: – Pokażmy, że nam zależy! -prosił Piotr Duda.

Przed mszą, list w imieniu prezydenta RP Andrzeja Dudy odczytała Małgorzata Paprocka, sekretarz stanu w Kancelarii Prezydenta RP, a w imieniu premiera Mateusza Morawieckiego- Marlena Maląg, Minister Rodziny i Polityki Społecznej.

W sobotę z kolei, delegacje regionów i branż, biorących udział w pielgrzymce, złożyły kwiaty pod pomnikiem bł. księdza Jerzego Popiełuszki. Pomorze Zachodnie reprezentowali m.in. sekretarz ZR -Grażyna Balicka i Krzysztof Zieliński- członek KK i przewodniczący organizacji przy ZCh Police.

Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie.