Pielgrzymka Ludzi Pracy

Dodano na strone 17 września 2018

Zakończyła się tegoroczna, ogólnopolska Pielgrzymka Ludzi Pracy. Uroczystości, zorganizowane w tym roku przez Zarząd Regionu NSZZ „Solidarność” Pomorza Zachodniego, odbyły się tradycyjnie w trzeci weekend września i przyciągnęły kilkanaście tysięcy ludzi. Zachodniopomorska delegacja była liczna i bardzo widoczna.Program pielgrzymki był bardzo bogaty i różnorodny: obejmował msze święte, Drogę Krzyżową, Apel Jasnogórski, nocne czuwanie, koncert Młodzieżowej Orkiestry Dętej Łobeskiego Domu Kultury a także przygotowane przez Instytut Pamięci Narodowej wystawę i wykład, dotyczące stulecia odzyskania przez Polskę niepodległości.

W sobotę, w uroczystości składania kwiatów pod pomnikiem bł. ks. Jerzego Popiełuszki, udział wzięli członkowie Zarządu Regionu: przewodniczący Mieczysław Jurek, wiceprzewodniczący Dariusz Mądraszewski i sekretarz biura ZR Grażyna Balicka oraz Marcin Stefaniak  z IPN.  Swoją wiązankę złożyła także delegacja związkowców ze szczecińskiego portu.

Wieczorem odbyła się msza, celebrowana przez arcybiskupa Andrzeja Dzięgę, metropolitę szczecińsko-kamieńskiego. Przypomniał on, by zawsze kierować się dobrem wspólnym:

– Musimy myśleć nie tylko o sobie, ale o innych. Dobro wspólne to wartość najwyższa, fundament. Kierujmy się troską o życie, o rodzinę, o innych ludzi.

Po mszy, pielgrzymi tłumnie wzięli udział w Apelu Jasnogórskim oraz w Drodze Krzyżowej, do której rozważania przygotował ks. Zbigniew Rzeszótko, proboszcz parafii św. St. Kostki w Szczecinie i duszpasterz ludzi pracy. Ostatnim punktem sobotniego programu były msza święta w bazylice i nocne czuwanie w Kaplicy Cudownego Obrazu.

W niedzielę, uroczystości rozpoczęła modlitwa różańcowa, prowadzona przez ks. Zb. Rzeszótkę ze szczytu Jasnej Góry. Następnie wykład, poświęcony stuleciu polskiej niepodległości wygłosił prof. Włodzimierz Suleja. Po nim przyszła pora na przemówienie Piotra Dudy, przewodniczącego Komisji Krajowej.

-„My chcemy Boga” – z tym pięknym zawołaniem spotykamy się tutaj po raz 36. Pielgrzymka Ludzi Pracy to nie tylko jednak nasze spotkanie ale przede wszystkim wielkie dzieło naszego patrona, księdza Jerzego Popiełuszki i jego testament. Nie dzielimy się tu na hutników, górników, stoczniowców, nauczycieli – tu jesteśmy jedną grupą: ludźmi pracy, tak jak marzył o tym ksiądz Jerzy. W tym szczególnym roku stulecia naszej niepodległości, musimy również przypominać o wkładzie ludzi pracy w polską wolność, o strajkach w 1980 i 1988 roku – mówił Piotr Duda.

Po przemówieniu przewodniczącego KK, rozpoczęła się uroczysta msza święta. Przewodniczył jej arcybiskup Józef Kupny, duszpasterz Ludzi Pracy, homilię zaś wygłosił arcybiskup Andrzej Dzięga.

– „Solidarność” zawsze mówiła o tym, co ważne, dla ludzi. Mówiła i mówi, i niech jej głos zawsze będzie słyszalny przez władzę, ludzi nauki i kultury. A my, przedstawiciele Kościoła, stajemy tu dziś razem z wami, by wspólnie się modlić, dziękować i kłaniać się Matce Bożej za doznane łaski.

Podczas mszy, poświęcona została replika sztandaru Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” Pomorza Zachodniego. Przewodniczący ZR Mieczysław Jurek przekazał także obraz Matki Boskiej Robotników „Solidarności” i Krzyż Nowohucki delegacji Regionu Podkarpacie, organizującemu przyszłoroczną pielgrzymkę. Przez najbliższy rok, oba znaki będą peregrynować w tamtejszych parafiach.