Zachodniopomorska „Solidarność” w Licheniu

Dodano na strone 23 kwietnia 2018

Członkowie zachodniopomorskiej „Solidarności” wzięli udział w XIX Ogólnopolskiej Pielgrzymki NSZZ Solidarność” do Matki Bożej Bolesnej Królowej Polski w Licheniu. Odbyła się ona w miniony weekend, 21-22 kwietnia.

Do Lichenia wyjechały dwa autobusy ze związkowcami ze Szczecina, Stargardu i Polic. W sobotę wieczorem, po przyjeździe pielgrzymi wzięli udział w Drodze Krzyżowej. W niedzielę, w południe odbyła się msza święta, koncelebrowana przez arcybiskupa szczecińsko-kamieńskiego Andrzeja Dzięgę. Udział wziął w niej m.in. Piotr Duda, przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”. Msza miała uroczystą oprawę, uczestniczyło w niej ponad 80 pocztów sztandarowych organizacji związkowych z całej Polski. W kazaniu ksiądz biskup zachęcał do solidarności wobec bliźnich. Mówił tez o potrzebie ochrony polskości, rodzimych praw i tradycji wobec zagrożeń, płynących z zewnątrz.

Po mszy, delegacje w niej uczestniczące przeszły pod pomnik błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki gdzie złożyły kwiaty. Wiązankę od Zarządu Regionu Pomorza Zachodniego złożył przewodniczący Mieczysław Jurek.