Zarząd Regionu NSZZ "Solidarność" Pomorza Zachodniego

Pamięci Longina Komołowskiego

W Świątyni Opatrzności Bożej w Warszawie, odbyła się msza święta w intencji śp. Longina Komołowskiego. Uczestniczyła w niej również delegacja Zarządu Regionu.

Longin Komołowski (5 stycznia 1948 – 30 grudnia 2016) był działaczem opozycji demokratycznej. Jako pracownik Stoczni Szczecińskiej, brał udział w strajku w grudniu 1970r., styczniu 1971r. oraz sierpniu 1980r. We wrześniu 1980 roku został członkiem NSZZ „Solidarność”. Zajmował się wowczas m.in. opracowaniem projektów ustaw o samorządzie pracowniczym. W stanie wojennym, współorganizował podziemne struktury związku, później zajmował się także organizowaniem druku i kolportażu podziemnych wydawnictw i ich przerzutem do Szwecji. Wielokrotnie był zatrzymywany i przesłuchiwany przez komunistyczne służby.

Po 1989 roku, w wolnej Polsce, pełnił funkcję przewodniczącego Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” Pomorza Zachodniego oraz członkiem Komisji Krajowej. W 1997 roku został posłem na Sejm. W tym samym roku został ministrem pracy i polityki socjalnej, a w 1999 roku- wiceprezesem Rady Ministrów w rządzie Jerzego Buzka. Mandat poselski zdobył również w 2007 roku.

Od 2000 do 2015 roku pełnił funkcję prezesa Polskiego Komitetu Paraolimpijskiego, a od 2010 roku- prezesa Stowarzyszenia „Wspólnota Polska”.

Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie.