Zarząd Regionu NSZZ "Solidarność" Pomorza Zachodniego

Nasi stypendyści

W tym roku, Zarząd Regionu NSZZ „Solidarność” Pomorza Zachodniego po raz pierwszy przyznał stypendia im. Longina Komołowskiego. W zamyśle, nagrody mają być przyznawane uczniom szkół podstawowych i ponadpodstawowych, legitymujących się wybitnymi osiągnięciami w nauce, sporcie i wolontariacie. Stypendium wynosi 2 tysiace złotych.

Pierwszymi laureatami została szóstka młodych ludzi. Pięcioro z nich mieszka w naszym regionie, jedna to uczennica polskiej szkoły na Litwie- Gimnazjum im. Longina Komołowskiego w Połukniu.

Stypendia zostały wręczone podczas uroczystych obchodów 41. rocznicy podpisania Porozumień Sierpniowych i powstania NSZZ „Solidarność”. Dyplomy i pamiątkowe pióra wręczyli Zofia Komołowska, wdowa po Longinie Komołowskim, Bogdan Biś – wiceprzewodniczący Komisji Krajowej oraz Mieczysław Jurek – przewodniczący Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” Pomorza Zachodniego.

Poniżej przedstawiamy laureatów:

Maciej Prygiel

Uczeń Technikum Morskiego i Politechnicznego w Zachodniopomorskim Centrum Edukacji Morskiej i Politechnicznej w Szczecinie. Kapituła przyznała mu stypendium im. Longina Komołowskiego  za wybitne osiągnięcia naukowe. Jego średnia ocen to 5,23 przy niemal stuprocentowej frekwencji. Maciej jest członkiem Samorządu Uczniowskiego, aktywnie uczestniczy w życiu klasy i szkoły. Nauczyciele chwalą jego sumienność i gotowość niesienia pomocy kolegom.

Martyna Jancelewicz

Uczennica I Liceum Ogólnokształcącego im. Stefana Żeromskiego w Zespole Szkół nr 1 w Goleniowie. Stypendium zostało jej przyznane za wybitne osiągnięcia sportowe w boksie: Martyna jest Mistrzynią Polski juniorek, brązową medalistką Młodzieżowych Mistrzostw Świata, złotą medalistką Młodzieżowych Mistrzostw Europy i członkinią kadry narodowej Polskiego Związku Bokserskiego.

W jej imieniu, nagrodę odebrał trener Jan Drapikowski.

Mikołaj Rosiak

Uczeń Szkoły Podstawowej nr 3 im. Noblistów Polskich w Gryfinie. Kapituła doceniła jego wybitne osiągnięcia w nauce – średnia 5,75 mówi sama za siebie. Dodatkowo, z powodzeniem bierze udział w licznych szkolnych i pozaszkolnych konkursach i zawodach. Jest aktywnym sportowcem. Od maja sprawuje funkcję kapitana klubu piłki ręcznej KPR Gryfino.

Paulina Delegacz

Uczennica klasy lingwistyczno-teatralnej  I Liceum Ogólnokształcącego im. Marii Skłodowskiej – Curie w Szczecinie. Stypendium im. Longina Komołowskiego otrzymała za wybitne wyniki w nauce i średnią 5,43. Wychowawca klasy mówi o niej, że jest niezwykle zdyscyplinowana, obowiązkowa, pilna, wnikliwa, empatyczna  i samodzielnie myśląca. Paulina z powodzeniem uczy się angielskiego, włoskiego i hiszpańskiego, planuje też naukę francuskiego i rosyjskiego.

Kamile Barskutyte

Kamile jest uczennicą Gimnazjum im. Longina Komołowskiego w Połukniu, na Litwie. Co roku otrzymuje wyróżnienia za wzorową naukę. Jest przewodniczącą Rady uczniów, śpiewa w szkolnym zespole „Strumyk”, bierze udział w uroczystościach, organizowanych przez Trocki Oddział Rejonowy Związku Polaków na Litwie. Bardzo często też działa w wolontariacie.

Sebastian Kaspruk

Uczeń Szkoły Podstawowej nr 3 im. Kornela Makuszyńskiego z Oddziałami Mistrzostwa Sportowego w Stargardzie. Stypendium otrzymał za świetne wyniki naukowo-sportowe. Jest koszykarzem zespołu PGE Spójnia Stargard, od trzech lat, wspólnie z kolegami z zespołu, mistrzem województwa w swojej kategorii wiekowej oraz reprezentantem  województwa w Ogólnopolskiej Olimpiadzie Młodzieży w Radomiu.

Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie.