Na grobach pomordowanych

Dodano na strone 16 grudnia 2019

Jak co roku, dzień przed oficjalnymi obchodami rocznicy Wydarzeń Grudniowych, na Cmentarzu Centralnym złożono kwiaty na grobach ofiar robotniczej masakry w Szczecinie oraz dwóch przywódców antykomunistycznej opozycji w mieście: Edmunda Bałuki i Mariana Jurczyka.

W grudniu 1970 roku, po podwyżce cen żywności, wprowadzonej przez komunistyczne władze, wybuchły strajki na Wybrzeżu. 17 grudnia, do akcji strajkowej przystąpili stoczniowcy ze Szczecina. Do ich demonstracji przyłączyły się tysiące mieszkańców miasta. Na ulicach doszło do starć protestujących z milicją. W ich efekcie zginęło 16 osób, a ponad 100 zostało rannych.

– Do tej pory ta zbrodnia nie została należycie rozliczona. Pokazujemy, że my o tym pamiętamy. Jesteśmy tu również, ze względu na pamięć o tych młodych ludziach, którym należy się szacunek za ich wkład w budowę naszej wolności – mówił podczas poniedziałkowej uroczystości Paweł Skubisz, dyrektor szczecińskiego oddziału Instytutu Pamięci Narodowej.

W uroczystościach wzięli udział przedstawiciele władz wojewódzkich i miejskich, politycy, stoczniowcy, mieszkańcy miasta. W imieniu Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” Pomorza Zachodniego kwiaty złożyli przewodniczący Mieczysław Jurek i sekretarz Grażyna Balicka.