Młodzi Polacy z Litwy na wakacjach w Szczecinie

Dodano na strone 25 sierpnia 2017

Dziesięcioro uczniów z Gimnazjum w Połukniu uczestniczyło w zorganizowanym przez Stowarzyszenie „Solidarni Razem” i Zarząd Regionu obozie edukacyjnym pn. „Śladami patrona szkoły Longina Komołowskiego”.

DSC04250

Od maja tego roku polska szkoła w litewskim Połukniu nosi imię zmarłego przedwcześnie na początku tego roku, wieloletniego przewodniczącego ZR Pomorza Zachodniego i byłego wicepremiera Longina Komołowskiego, który szczególnie intensywnie działał na rzecz tamtejszej Polonii jako prezes Stowarzyszenia „Wspólnota Polska”. Szczecińska „Solidarność” wzięła na siebie kontynuowanie jego misji niesienia pomocy Polakom z Litwy i wzmacniania ich więzów z ojczyzną. Stąd pomysł zorganizowania letniego wypoczynku dla tamtejszej młodzieży.

W drugiej połowie sierpnia do Polski przyjechała grupa młodzieży składająca się z dziewięciu dziewczynek i jednego chłopca. Towarzyszyły im dwie nauczycielki. Pierwszym punktem wyjazdu była Warszawa. Tam uczestnicy odwiedzili między innymi siedzibę Wspólnoty Polskiej i grób swojego patrona. Zwiedzali również stolicę. Stamtąd wyruszyli w dalsza podróż do Szczecina. Tutaj czekała już na nich cała moc atrakcji oraz… nowej wiedzy. Obóz miał bowiem charakter edukacyjny. Każdego dnia odbywały się zajęcia, na których uczestnicy poznawali najnowsza historię swojej ojczyzny, sylwetkę Longina Komołowskiego i szkolili język polski. Szczególnie wzruszające były spotkania z panią Zofią Komołowską, która nie szczędziła młodym rodakom ciepłych słów oraz anegdot z życia męża. Uczestnicy obozu odwiedzili również siedzibę Zarządu Regionu, spotkali się z przewodniczącym Mieczysławem Jurkiem, odwiedzili Stocznię Szczecińską i inne historyczne miejsca. Zostali także przyjęci przez biskupa Błażeja Kruszyłowicza i uczestniczyli w odprawianej przez niego mszy świętej.

Pomimo napiętego grafiku starczyło również czasu na odpoczynek i zabawę. Młodzież zwiedziła najpiękniejsze zakątki Szczecina, była tez na wycieczce w Świnoujściu i pływała statkiem po szczecińskim porcie. Uczestnicy obozu byli także na spektaklu w Teatrze Polskim i w parku trampolin. Po tygodniu wracali na Litwę pełni wrażeń i bardzo zadowoleni z wyjazdu. Większość z nich nie może już doczekać się kolejnej wizyty w ojczyźnie.