Zarząd Regionu NSZZ "Solidarność" Pomorza Zachodniego

Kameralna rocznica Grudnia

Kameralnie i bez tradycyjnych oficjalnych uroczystości z udziałem władz odbyły się tegoroczne obchody 50. rocznicy wydarzeń Grudnia’70 w Szczecinie. Taki tryb wymusiła pandemia i związane z nią rygory sanitarne.

Delegacja Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” Pomorza Zachodniego z przewodniczącym Mieczysławem Jurkiem, rozpoczęła dzień od złożenia kwiatów pod pomnikiem Anioła Wolności. Kolejne wiązanki kwiatów spoczęły pod tablicą, upamiętniającą Andrzeja Antosiewicza (działacza opozycji, przewodniczącego „Solidarności” przy Stoczni Szczecińskiej w latach 1992-2008 i patrona placu przed stocznią) i pod pomnikiem ofiar Grudnia pod bramą stoczni.

O godzinie 10, w kościele pw. św. Stanisława Kostki, rozpoczęła się msza, pod przewodnictwem arcybiskupa Andrzeja Dzięgi. Przed nabożeństwem, odczytane zostały listy od prezydenta Andrzeja Dudy i premiera Mateusza Morawieckiego.

„Oddajemy cześć wszystkim uczestnikom grudniowych protestów, którzy wtedy zapłacili własnym życiem i zdrowiem w imię najwyższych wartości stanowiących istotę patriotyzmu i człowieczeństwa” – napisał prezydent, którego list odczytał minister Paweł Mucha.

Po mszy, delegacje, w wyznaczonych odstępach czasowych, pozwalających na zachowanie bezpieczeństwa, złożyły kwiaty pod bramą stoczni. Przedstawiciele IPN-u, stoczni i Stowarzyszenia Grudzień’70-Styczeń’71 odsłonili także mural, przygotowany przy współudziale Zarządu Regionu. Upamiętnia on stoczniowców- uczestników grudniowej masakry. Mural, zaprojektowała Sabina Twardowska a wykonała kobieca agencja RedSheels. Ten sam zespół stworzył mural na 40.lecie powstania „Solidarności”, przy ul. Powstańców Wielkopolskich.

Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie.