Jest porozumienie w sprawie podwyżek!

Dodano na strone 29 marca 2018

Wstępnym porozumieniem zakończyły się trwające od ubiegłego roku negocjacje związków zawodowych i miasta w sprawie podwyżek dla pracowników miejskiej budżetówki. Teraz przedstawiciele Urzędu Miasta, NSZZ „Solidarność”, OPZZ i „Solidarności’80” spotkają się we wspólnej grupie, by uzgodnić treść porozumienia i zatwierdzić ostateczne wyliczenia.

Po długich negocjacjach, obie strony ustaliły, że najsłabiej zarabiający pracownicy MOPR-u i DPS-ów, a wiec zawodów mających kontakt z najtrudniejszymi przypadkami losowymi, otrzymają podwyżkę w wysokości 400 złotych brutto. Pozostała kwota z 15 milionów, przeznaczonych przez miasto na podwyżki dla podległych UM jednostek budżetowych, zostanie podzielona po równo na całą resztę pracowników. Według wstępnych szacunków, tu podwyżka wyniesie około 200 złotych brutto. Ustalono także budzącą wiele obaw kwestię terminu podwyżek: powiększone pensje zostaną wypłacone już w kwietniu, a za miesiące styczeń-marzec pracownicy otrzymają wyrównanie.

negocjacje1

NSZZ „Solidarność” złożyła dodatkowy postulat: zapewnienia przez miasto środków na brakujące w DPS-ach etaty, by pracownicy, obciążeni dodatkowymi obowiązkami, wynikającymi z niedoborów kadrowych, mogli być za nie wynagradzani.