20 lat Polsko – Niemieckiej Rady Kobiet

Dodano na strone 29 października 2017

w dniach 20-22 października Polsko – Niemiecka Rada Kobiet spotkała się w Szczecinie, w związku z 20. rocznicą powstania tej międzynarodowej organizacji, skupiającej członkinie związków zawodowych DGB Meklemburgia Przednia z Niemiec i NSZZ „Solidarność” – Region Pomorze Zachodnie z Polski.

248cdbb286317752004809151f60650c_L

W dniu 21 października odbyła się uroczysta konferencja poświęcona historii powstania Rady, która zajmuje się od lat upowszechnianiem informacji z zakresu prawa pracy, zasad funkcjonowania czynnych zawodowo kobiet w rodzinie i w społeczeństwie, poprawia warunki funkcjonowania kobiet na rynku pracy, diagnozuje problemy z obszaru dyskryminacji kobiet i mężczyzn, przeciwdziała im, zajmuje się wymianą doświadczeń i prezentacją dobrych praktyk z zakresu kwestii dotyczących równouprawnienia i współpracy transgranicznej.

Gościliśmy główne władze niemieckich związków zawodowych. Ze strony Niemiec: Uwe Polkien – Przewodniczący związku zawodowego DGB z Niemiec, Volken Schulz DGB Stralsund, Swen Ohlert z Komitetu młodzieżowego związku IC BCE. Zaproszenie na to niezwykłe wydarzenie przyjęli również: Mecenas Bartłomiej Sochański, Konsul Honorowy Niemiec w Szczecinie oraz Pani Barbara Igielska, Dyrektor Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie.

Projekt Jubileusz XX Lecia istnienia Polsko Niemieckiej Rady Kobiet/Das 20. Jubiläum des Deutsch-Polnischen Frauenrates / został dofinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz budżetu państwa (Fundusz Małych Projektów w ramach Programu Współpracy Interreg V A Meklemburgia-Pomorze Przednie/Brandenburgia/Polska w Euroregionie Pomerania).